BEHANDLINGSMÖJLIGHETER
Den tumörbromsande behandlingen vid tarmcancer kan utgöras av såväl cytostatika som målstyrd antikroppsbehandling och strålbehandling. Balansgången är ofta svår mellan en i bästa fall tumörkrympande behandling och besvärliga biverkningar som kan göra mer skada än nytta. Då är det klokt att avbryta behandlingen, även om beslutet är tungt.
cytostatikabehandling: Den symtomlindrande cytostatikabehandlingen består oftast av samma läkemedel som man ger vid botande behandling men vid palliativ behandlingpalliativ behandling
När behandling inte längre kan ges i ett botande syfte, utan ges för att bromsa sjukdomen och för att lindra symtom. är det ännu viktigare att nå en balans mellan behandlingseffekt och livskvalitet.
strålbehandling: Att ge strålbehandling kan vara mycket effektivt vid exempelvis smärtande skelettmetastaser eller metastaser som trycker på luftvägarna. Biverkningarna är oftast få vid smärtlindrande strålbehandling.
målstyrda behandlingar: Denna behandling kombineras oftast med cytostatika i tumörbromsande syfte. Vissa antikroppar är förenade med biverkningar varför det åter igen är viktigt att hitta balansen mellan effektiv behandling och livskvalitet.
kirurgi: Med olika kirurgiska ingrepp finns möjlighet för olika former av avlastning av inre organ. stentarstentar
Ett metallnät format som en mjuk böjbar tub. Det placeras i gallgången för att vidga en förträngning. kan underlätta passage i trånga gallvägar, drändrän
Är en silikonslang som anläggs vid operation för att dränera ut vätska. Ett dränage kan också anläggas med hjälp av röntgen för att i efterhand dränera bort vätska eller var som ansamlats efter operation. kan avlasta buken från ascites (bukvätska) och för att bland annat underlätta andning och drän kan också behövas för att tappa ut vätska ur lungsäcken.
TÄTA ÅTERBESÖK
När man behandlas för kronisk cancersjukdom utvärderar man ofta behandlingen med skiktröntgen (CT/DT) cirka var tredje månad. Det kan innebära en ökad stress när tiden för undersökning och läkarbesök närmar sig. “Jag lever i tremånadersperioder” utrycker många det. Veckorna före läkarbesöket präglas ofta av rädsla för ett negativt besked.
ATT LEVA MED KRONISK CANCER
Att vara drabbad av kronisk cancersjukdom innebär för de flesta en känslomässig berg- och dalbana. Man går ofta in i en slags traumatisk kris. Du kanske pendlar mellan hopp om effektiva behandlingar och förtvivlan och rädsla för framtiden. Livet blir aldrig detsamma igen. För många blir tillvaron ett liv i intervaller mellan röntgenundersökningar med rädsla för nedslående svar och stunder av vardag. En ovisshet som tär både på dig och dina närstående blandas med hopp. Nu om någonsin prövas vården vars personal bör kunna ge tröst, trygghet, goda råd och ha tid för många frågor. De flesta önskar sig ärliga svar för att kunna förbereda nästa steg i livet.
ATT ARBETA KONTRA SJUKSKRIVNING
Ganska många i arbetsför ålder vill fortsätta arbeta i någon mån för att normalisera vardagen och träffa arbetskamrater. En del har uttryckt att de vill fortsätta arbeta så länge de kan och orkar medan andra vill vara sjukskrivna och bara fokusera på fritidsintressen och att vara med familj och vänner.
SYMTOMKONTROLL
Smärta är för många det symtom som väcker störst rädsla. Lyckligtvis kan man uppnå god smärtkontroll i de allra flesta fall om rätt metoder används. Andra symtom som också väcker rädsla är lufthunger och illamående. Med tillgång till välutbildad personal med hög palliativ kunskapsnivå kan man i de allra flesta fall få god lindring även här.
Trötthet eller fatigue är plågsamt och ett av de symtom som de allra flesta känner av. Tröttheten kan yttra sig som allt från en allmän svaghet till total utmattning och den går inte att vila bort. Även här finns möjligheter för lindring med olika behandlingar men balansen mellan vila och aktivitet är viktig. Aptitlöshet kan upplevas mycket besvärande, inte minst för närstående som på olika sätt försöker stötta med tidigare uppskattad mat och dryck men som nu är svår för dig att få ner.