2.1
BOTBAR CANCER
När man pratar om lokaliserad cancer menar man att tumören sitter i eller har vuxit genom tarmväggen utan spridning till lymfkörtlar eller andra organ. Vanligtvis behandlas man med operation och därefter cytostatika (cellgifter).
OPERATION
Vid lokaliserad tarmcancer är kirurgi (operation) huvudbehandling – det vill säga om tumören är tekniskt möjlig att ta bort. Det finns en rad olika tekniker och typer av kirurgi beroende av var i tarmen tumören sitter. Vid tjocktarmscancer opererar man som regel bort tumören och de lymfkörtlar som tar emot lymfvätska från tumören, vilket ofta innebär att en del av tjocktarmen opereras bort. För ändtarmscancer gäller samma principer som vid tjocktarmscancer, det vill säga att kirurgi är huvudbehandlingen vid tidigt upptäckt cancer. Samma behandling gäller också för tunntarmscancer (adenocarcinom) som behandlas med operation och eventuellt cytostatika.
FORTSATT BEHANDLING
När tumören är bortopererad gör man en mikroskopisk undersökning av det material som man tagit bort och värderar än en gång tumörstorlek och om någon spridning skett till lymfkörtlar. Efter 2–3 veckor är den mikroskopiska analysen av tumören klar och tas upp på MDKMDK
(Multidisciplinär konferens) innebär att alla specialister som är engagerade i din cancersjukdom träffas och bidrar utifrån just sin expertis till att göra en plan för din behandling. På en MDK kan till exempel kirurg, onkolog, röntgenläkare, patolog och kontaktsjuksköterska medverka. Förslaget till behandling baseras på vetenskap och resultat från studier (så kallad evidensbaserad medicin) samt på beprövad och dokumenterad erfarenhet från tidigare patienter där man kommer fram till ett förslag om fortsatt behandling och vidare uppföljning. Därefter får du ett återbesök för information och diskussion kring det här förslaget.
Ofta följer man upp operationen med onkologisk behandling såsom cytostatika, det man kallar ADJUVANT BEHANDLINGADJUVANT BEHANDLING
När cytostatikabehandling ges för att minska risken för återfall av sjukdomen.. I det här fallet ger man cytostatika i förebyggande syfte, för att minska risken för återfall av sjukdomen. Behandlingen kan tas antingen som tabletter hemma eller genom att man åker in till sjukhuset och får injektion eller dropp direkt in i blodet. Cytostatika är inte bra på att skilja på cancerceller och friska snabbväxande celler. Därför påverkas även friska celler av behandlingen vilket kan ge biverkningar.
LOKALT AVANCERAD CANCER
Om tumören växt igenom tarmväggen och cancern spridit sig till närliggande lymfkörtlar, talar man om lokalt avancerad cancer. För denna cancerform krävs lite mer aggressiv behandling med operation, cytostatika och i vissa fall även strålbehandling.
BEHANDLING
Cytostatikabehandling påbörjas efter operationen. Man vill därför helst inte vänta mer än 6–8 veckor efter operation innan man påbörjar efterbehandling med cytostatika, som har till uppgift att ta död på eventuella kvarvarande cancerceller. Skälet är att kroppen vid ett kirurgiskt ingrepp frisätter tillväxtfaktorer för att påskynda läkningsprocessen. Det är ett normalt och viktigt förlopp vid sårläkning men kan teoretiskt påverka en cancercell, om någon sådan finns kvar i kroppen. Strålbehandling ges vid lokalt avancerad ändtarms- och i vissa fall av sigmoideumcancer. Strålningen ges för att krympa tumören och därmed öka chanserna att få bort all cancer vid det kirurgiska ingreppet, det man kallar en radikal operation. Att få bort all cancer utgör den viktigaste faktorn för att man ska bli frisk från cancersjukdomen. Man kan bli trött under tiden man får behandling. Vilken typ av arbetsuppgifter du har och hur du mår avgör vad du orkar avseende arbete. En del väljer att arbeta och andra känner att de inte orkar. Alla som vill vara sjukskrivna får vara det.
VID ÄNDTARMSCANCER
Operation av ändtarmscancer är tekniskt mera komplicerat vilket också gör att man gärna vill förbehandla patienten med strålning och/eller cytostatikum. Det gör man för att så mycket som möjligt av tumören ska dö eller skrumpna ihop och för att man ska kunna eliminera eventuella rottrådar från tumören.
MÅENDET
Många upplever en slags berg- och dalbana under den här perioden. Både av biverkningar från behandling men också mentalt. Hur man hanterar svåra utmaningar, som en cancersjukdom och behandling, är väldigt olika. En del behöver prata om sina känslor medan andra vänder sig inåt, inget sätt är mer rätt än det andra. Du måste hitta det sätt som fungerar bäst för dig. Cancerbehandling påverkar inte bara kroppens fysiska och psykiska mående, utan även utseende och hur man upplever sig själv förändras. Du kanske tappar håret, upplever att du luktar annorlunda, tappar muskler eller går upp i vikt.